Máte účet na Facebooku? Máte účet na Twitteru? Máte účet na LinkedIn? Pokud jste na poslední otázku odpověděli NE, určitě čtěte dál. Právě LinkedIn vám totiž může velmi pomoci při hledání vaší vysněné práce.


Co vlastně ten LinkedIn je?

LinkedIn je sociální sítí, ovšem velmi odlišnou od Facebooku nebo Twitteru. Jedná se totiž o profesní sociální síť. V roce 2011 zaznamenala tato sociální síť zhruba 130 milionů registrovaných uživatelů na celém světě. V České republice jsou zatím samozřejmě tato data trochu střízlivější. V říjnu loňského roku bylo zaregistrováno 224 tisíc uživatelů. Stále se jedná ale o velký počet vzhledem k malé populaci České republiky.

 

Po založení účtu vás webový průvodce provede jednotlivými kroky, které je potřeba udělat. Nejdůležitější částí je samozřejmě vložení životopisu. Jelikož se jedná o profesní síť, je váš životopis nedílnou součástí, díky které se můžete dostat k velmi zajímavým pracovním nabídkám. Jedná se o vystavení vašich dovedností, zkušeností, studia a praxe online. Přidáte kontakt (e-mail), fotografii. Tady pozor. Fotka by v každém případě měla reprezentovat! Takže žádné kreslené postavičky, ani fotografie holého zadku, nebo fotka s pivem v ruce. Přece jenom si hodně lidí udělá právě podle fotografie první dojem, který je velmi důležitý a může znamenat další komunikaci nebo naopak konec nabídek.

 

Při vyplňování profilu byste si určitě měli dát záležet na jeho kvalitě. I právě k vašemu profilu se můžou dostat personalisté, kteří začínají brát LinkedIn jako základu pro hledání budoucích zaměstnanců. 

Proč ho mít?

Postupně si budujete síť profesních kontaktů, přes které se seznamujete s dalšími a dalšími lidmi ze svého oboru. Hlavním cílem této sociální sítě je „professional networking“. Česky řečeno sdružování profesionálů. Můžete tak získat obrovskou zásobu profesních kontaktů z celého světa, a to od stolu z vaší kanceláře či bytu.

 

Profil vytvořený na LinkedIn, tedy i online životopis působí pro zaměstnavatele moderně, navíc v některých oborech, jako je IT, PR, média nebo telekomunikace je vytvoření profilu naprostou nezbytností. 

Vychytávky

Při hledání práce se hodí každá pomocná ruka. Takové pěkné doporučení může žadatele o práci posunout v kariéře mnohem výš. V tom vám může LinkedIn také pomoci. Díky získání dalších kontaktů (kamarádi, kolegové, zaměstnavatelé) můžete i zde získat doporučení. To vám může napsat kdokoli z vašich kontaktů a potvrdit tak vaše schopnosti a dovednosti.

V současnosti se také velmi rozjíždějí firemní profily, které přímo na LinkedIn nabízejí uživatelům práci. Můžete se tedy velmi rychle dozvědět o volné pozici, která vám může být šitá na míru.

A co ještě můžete na LindkedIn využít?

  • LinkedIn Groups: zapojení se do skupin stejného oboru, se kterými můžete následně komunikovat
  • LindkedIn Answers: pokládání otázek určité části kontaktů. Odpovědět mohou následovně i jejich kontakty.
  • LinkedIn Today: filtrace aktuálních informací podle oboru, ve kterém pracujete

 

I když vás na této síti nečeká tolik zábavy jako na Facebooku, rozhodně se profil vyplatí. Obecně platí, že na této síti nemusíte být ani nijak aktivní. Jste ovšem v centru dění, a v případě potřeby budete vědět, co se v profesním světě děje. 

 

 

Autor: Huňová