Asi se sami sebe občas ptáte kam na brigádu, kde vám zaplatí slušně za vaši práci. Přinášíme vám šokující srovnání dvou zemí, které jsou si v řadě podobné. Bohužel veškerá srovnání vezmou za své, podíváme-li se na úroveň odměňování v obou ekonomikách. 


Kolik dostanete za hodinu práce?

V České republice máme zákonem od 1. 1. 2013 určenu minimální mzdu 8000 Kč měsíčně neboli 48,10 Kč za hodinu práce. Pokud jste student, pak vám takový přivýdělek pomůže. V situaci, kdy už nemáte k dispozici podporu rodičů, to však žádná velká hitparáda není! Tak kde tedy potom dostanete oněch 400 korun za hodinu? Ono to bude přesněji kolem 110-120 Korun, ale dánských (DKK). Při kurzu kolem 3,5 CZK/DKK (pro přesný kurz běžte na www.cnb.cz) atakujete 400 korun českých za hodinu práce! ANO, Dánové nejdou do práce, pokud nedostanou pořádně zaplaceno! Paradoxem je, že v Dánsku neexistuje zákonem určená minimální mzda a vše se řeší dohodoumezi zaměstnavateli a zaměstnanci. 

Jak to, že mají Dánové takové platy?

Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. Není jednoduchá pro kohokoliv, kdo se celý život učil v systému českého školství a nepoznal nic jiného. Češi zkrátka v naprosté většině projdou vzdělávacím systémem, který je má připravit na budoucí povolání a to je asi tak vše. V Čechách stále vítězí teorie a memorování nad praxí a projektovým řízením. Dánové si pod vzděláním představují něco jiného (viz dánský vzdělávací systém). Děti si ve škole hrají a do školy se těší. Studenti na středních a vysokých školách pracují v týmech na různých projektech, které jsou často nabízeny firmám a v praxi se uskuteční. Učitelé hodnotí studenty a jejich týmech slovně a toto slovní hodnocení má výrazný motivační efekt. Učitelé se běžně se studenty oslovují křestními jmény, aby se tak mezi nimi rozvinula zdravá komunikace.Pro českého studenta je to SEN. 

Money Matters – šokující čísla

Absolventi bakalářského studia v Dánsku se těší na nástupní plat 75 000 Kč. Dánové tak v praxi nejsou motivovaní studovat v takovém počtu magisterské obory. Pokud ano, tak odchází magisterské obory velmi často studovat do zahraničí. Když se však rozhodnou na dánské univerzitě zůstat, čeká doktorandy nástupní plat 85 000 Kč! Platy v Dánsku se tak běžně pohybují nad úrovní 85 000 Kč. Dánové akceptují vyšší daně, typické pro sever Evropy, ale odměnou jim je fakt, že minimální měsíční státem garantovaný důchod nesmí klesnout pod 40 000 Kč. Dánský penzijní systém byl označen posledními studiemi jako nejlepší na světě. I z těchto důvodů je ale Dánsko nebývale otevřené pro cizince, protože si uvědomuje stárnutí své populace a potřebuje vysokoškolské studenty ze zahraničí, kteří se v Dánsku mohou usadit nebo budou v zahraničí pracovat pro dánské společnosti.

 

studenti na pláži

Já tomuhle prostě nevěřím!

Pokud jste dočetli až sem, zkuste se podívat na přiložený sylabus předmětů, které můžete absolvovat na letní škole v Dánsku. Letní škola je určena komukoliv staršímu 18 let s aktivní znalostí anglického jazyka. Baví vás vyzkoušet si komunikaci v mezinárodní firmě, chcete založit vlastní podnik, tvořit nevšední webové stránky, být kreativcem v marketingu, hrát si s Lego roboty či programovat webové aplikace? Pak si určitě vyberete ten svůj kurz. Máte jedinečnou šanci vyzkoušet si jeden z nejlepších vzdělávacích systémů světa v době letních prázdnin. Jako bonus získáte 5 ECTS kreditů, které vám mohou uznat přímo na vaší české VŠ. 

 

Zde je  podrobný rozpis kurzů ve formátu pdf


Pokud jste si našli toho svého favorita a chcete si vyzkoušet vzdělání „Made in Denmark“, pak nám napište nebo volejte na:

 

 p.omastova@czech-us.cz

+420 777 632 649

 

Uzávěrka přihlášek pro letní školu končí 10. 6. 2013.

 

 

Pavlína Omastová