... protože vás chceme inspirovat lidmi, kteří dělají zajímavou a možná někdy neobvyklou práci, přinášíme vám další rozhovor. Tentokrát o velice šikovné tatérce Veronice Vojtkové, která umí nejen tetovat, ale vytváří na těle přímo "umělecká díla".


1) Verčo, jak ses dostala k tetování?

Studovala jsem na uměleckých školách už od střední a pak i na vysoké (SUPŠ Uherské Hradiště a UTB ve Zlíně) zaměření na průmyslový a 3D design, ale vždy mě bavilo malovat a kreslit. Když jsem se potom rozhodovala, kde budu pracovat, začala jsem se zajímat o tetování - s mítě mého bydliště je totiž velice dobrý a zkušený tatér, který mi po zhlédnutí mojí volné tvorby nabídl účast na kurzu u něj v salonu. Samozřejmě mi k tomu dopomohla rodina, která můj nápad neodsoudila a aktivně se účastnila výuky, a dělala mi zkušební oběti. Velký podíl na tom má i můj přítel, který už tetování má, a tak jsem měla své živé plátno i konzultanta v začátcích. 

2) Kolik času zabere udělání takové jedné kérky? Popřípadě jak dlouho si dělala tu nejsložitější?

Čas je různý a liší se od velikosti a složitosti tetování. Když se jedná o malé písmeno nebo symbol, jde o 30 minut až hodinu, vetší motivy trvají déle, ale ta se potom rozdělují na sezení… tělo po 3 hodinách už u některých napuchá a bolí, proto sezení ukončuji a odkládáme to na další termín. Nejdéle mi zatím zabral polynéský rukáv - tetování celé ruky od ramene až po zápěstí - to trvalo cca 20 hodin a ještě není hotovo, nebylo to samozřejmě na jedno sezení.

3) Jak ti pomohlo vystudování "výšky" v tetování?

Vystudovala jsem Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně a myslím, že kdybych tuto školu neměla, chyběl by mi určitý cit pro umění. U tetování nejde jen o obtisknutí obrázku z internetu... jde o kreativitu, estetiku a kvalitu práce. Člověk bez uměleckého vzdělání s tím může mít problém.

4) Jaké si myslíš, že musí mít člověk schopnosti - dovednosti, aby zvládl práci tatéra?

Musí být kreativní, umělecky nadaný a musí mít cit pro estetické vyjádření. Nejdůležitější u provedení tetování je kvalita práce... takže pečlivost, jemnost, a nesmí se nic uspěchat. Samozřejmě jde o práci s lidmi, takže musí být také komunikativní, spolehlivý a musí umět lidem poradit s výběrem tématu, jde přeci jenom o ozdobu na celý život.

5) Jak o sobě dáváš vědět, kde bereš klientelu?

Ze začátku to byla rodina, kamarádi a později kamarádi kamarádů a známí. Po otevření salonu jsem udělala reklamu na sociálních sítích, letáčky, a hlavní zdroj jsou recenze zákazníků a doporučení.

6) Jaký je postup, když za tebou někdo přijde, že chce kérku?

Zájemce o tetování si pozvu do salonu a promluvíme si o tom, jakou má představu. Nemám žádný katalog motivů, protože raději pracuji originálně a kreativně a ke každému přistupuji jinak. Když si vyslechnu jeho představu, nabídnu mu nějaké alternativy, dohodneme se, jaké návrhy se mu budou zamlouvat, řekne mi svůj termín, kdy by chtěl tetování, a potom je to na mě. Návrhy zase konzultujeme a poté, co si vybere motiv, domlouváme si termín tetování. Potom už se přijde na kérku a je to :) Ale jak říkám... je to individuální, někteří mají v motivu jasno hned a u některých vybíráme a navrhujeme dlouho. Zakládám si na tom, aby to stálo za to.

7) Je tetování napořád? Jak je to s odstraněním či obnovením tetování?

Tetování je napořád, barvu ničím nesmyjete a ani sami neodstraníte. Odstraní vám ho jen laserem a to na speciálně určených místech, kde tento laser mají. Osobní zkušenost s tím nemám, ale je to prý bolestivější a trvá to déle než samotné tetování. Obnovení nebo přetetování se dělá běžně, ale je to pro tatéra horší práce, vymyslet něco, čím zamaskuje staré tetování. Je to náročné, ale ne nemožné.

8) Kolik si může vydělat takový známější šikovný tatér? Dá se touto prací uživit?

Známější, šikovný a pracovitý tatér se může touto prací uživit a uživit i rodinu. Je to ale dřina a ze začátku to chce jen a jen pracovat. Výhoda je, že člověk dělá kreativní práci a hlavně to, co ho baví a naplňuje.

9) Je to náročná práce?

Určitě je to náročné... sedět tři hodiny ohnutá u tetovacího stolku a tetovat detailní věci není úplně snadné. Hodně času taky zaberou návrhy a kresby motivů. Tatér musí být trpělivý a pečlivý, ale výsledná práce a radost zákazníka je skvělá. Kdybych to měla shrnout, tak je to jak fyzicky, tak psychicky náročné, ale samozřejmě to není práce v dole :) Určitě mě to baví a chci se tomu věnovat ještě spoustu let. Tato práce mě naplňuje.

10) Jak vypadá tvůj běžný pracovní den?

Pokud mám domluvené sezení, to znamená, že budu tetovat, jsem v salonu od rána a připravuju si nářadí. Potom tetuji a vysvětluji následnou péči. Když mám takzvaný volný den bez domluveného tetování, připravuji od rána návrhy motivů a upravuji motivy na přání zákazníků. Určitě nemám konec pracovní doby po 8mi hodinách v práci, ale když odejdu ze salonu, zase kreslím a připravuju návrhy anebo upravuji fotografie už hotových tetování.

11) Co oceňuješ na práci tatérky? Proč ses rozhodla dělat zrovna tuto práci?

Oceňuji svobodu pracovní doby, jsem svým pánem, ale samozřejmě to nemá jen výhody. Taky se mi zamlouvá kreativita a osobní ztvárnění některých motivů. Dělám to, co mě baví, a lidi o to mají zájem. Je fajn, když lidé nosí vaše umělecká díla na těle :) Proč jsem se rozhodla dělat tuto práci… byl to náš sen (můj a mého přítele), mít vlastní salon a pracovat s uměním a lidmi.

 

 

Tato práce na nás působí docela náročně, ale aspoň... komu se líbí kérky? LIKE! :-)

 

 

Tatérka při práci