Brigády, jak známo, se hledají nejčastěji ke studiu. Ať jsi na střední nebo na vysoké, testy a zkoušení jsou všude. Teď je naštěstí už po nejhorší krizi :-), ale další je hned za rohem. Jak se pořádně připravit na všechny zkoušky a nešílet večer před dnem D? Koukněte se s námi na různé rady od psychologů a učitelů!


První rada není nic originální – začněte brzo

Co k tomu dodat. Brzo neznamená měsíc před zkouškou, ale prostě tak, abyste v klidu stíhali a nervali si vlasy. Zkuste si třeba delší dobu před testem texty jen přečíst. Několikrát s denními přestávkami. Až se ho začnete opravdu učit, už vám to půjde mnohem snadněji a budete mít pocit, že látku už znáte. Konec depkám!

Místo

Pokud si potřebujete rozložit milion papírů a učebnic, musíte mít prostor. Čím větší a uklizenější místo, tím se vám bude líp učit. Z vlastní zkušenosti doporučuju i nástěnku – nalepíte si například hlavní kapitoly a k tomu pár bodů. Pak si můžete opakovat a před sebou máte strukturu učiva.

Opakování

O nástěnce jsme už mluvili. Když se naučíte látku, zkuste si ji přeříkat tak, jako byste stáli před profesorem. Tím si sami všechno sesumírujete a zjistíte, kde máte slabá místa. Navíc si všechno zapamatujete mnohem rychleji než když do sebe natlačíte půl učebnice naráz. To pak kolikrát musíte začít zase znova a maximálně si zaděláváte na pěknou depku :-).

Prokrastinace

Jakkoliv pořád slýcháte, že je špatná, není. Odpočinout si je prostě nutné, vypnout na chvíli mozek. Určete si dopředu pravidelné pauzy, mrkněte klidně na Facebook, pusťte si oblíbený seriál, co vás napadne. Přestávka by ale neměla být delší než 20 minut, maximálně půl hodiny. Pokud relaxujete 4 hodiny, už to není oddych od práce, ale pravý gaučing :-). A pokud si myslíte, že se budete učit na úkor spánku, hodně štěstí. Protože ho budete potřebovat. Mozek bude unavenej a všechno, co jste tak pracně nacpali do hlavy se prostě vykouří. Zkuste se vrátit k bodu 1 ;-).

Slovní hříčky

Když si nějaký zákon, definici anebo vzoreček prostě nemůžete zapamatovat, udělejte si z toho hru. Například si z prvních písmen vytvořte vtipné slovo nebo celou větu. Například v biologii: Fáze buněčného dělení interfáze, profáze, metafáze, anafáze, telofáze: Ivan prometá Anně tělo. Tohle už nezapomeneme ani my v kanclu :-D.

Kafe, kafe, kafe

O tom žádná, že byste se dokázali překousat přes zkouškové bez nějakýho povzbuzováku nemůže padnou ani řeč. Ale zkuste se vyhnout dlouhodobýmu a pravidelnýmu sosání energeťáků a zkuste zelený čaj, ginkgo, guaranu a podobně. Vsaďte se, že vám to taky pomůže a aspoň se vám po nocích nebudou tak třást ruce ;-).