Zajímá vás, na kolik si přijdou evropští úředníci? Možná budete překvapeni, ale pokud si chcete vydělat hodně, ale opravdu hodně peněz, kariéra evropského úředníka je to pravé ořechové!


Angela Merkelová vs. evropští funkcionáři

Věřili byste tomu, že více jak 4 tisíce evropských funkcionářů má vyšší plat než nejmocnější žena Evropy - německá kancléřka Angela Merkelová? I když Angela Merkelová vede celé Německo, přijde si na míň peněz, než někteří evropští úředníci, kteří mají mnohdy pod sebou 10 lidí.

 

Pro srovnání. Angela Merkelová vidí na své měsíční výplatní pásce 16 275 eur, což je v přepočtu přibližně 407 tisíc korun. Plat evropských byrokratů se ovšem šplhá až nad částku 20 tisíc eur, v přepočtu půl milionu korun měsíčně. (zdroj: Die Welt am Sonntag)

 

Díky těmto astronomickým platům se mají evropští úředníci jako v bavlnce. I v porovnání s funkcionáři v takové zemi, jako je právě Německo, si ti v EU mají prostě pohádkově.

 

Ovšem naprosto nejlépe se má 79 „vyvolených“ generálních ředitelů, kteří v EU pracují. Měsíčně si totiž přijdou na více jak 21 tisíc eur, což je např. ještě víc než plat německého prezidenta Joachima Gaucka. Ten si totiž musí vystačit s „pouhými“ 18 tisíci eur měsíčně. No nenaštvalo by vás to? :-)

 

Nikdo těmto lidem samozřejmě neupírá kus dobře odvedené práce. Na druhou stranu dostávat od danňových poplatníků půl milionu korun měsíčně? Není to trochu moc?

Jak to chodí v Bruselu?

Pro jednotlivé orgány Evropské unie pracuje dohromady přibližně 46 tisíc úředníků. Ti jsou jasně rozděleni do několika platových vrstev, na základě které jsou vypočítávány jejich měsíční a roční mzdy.

 

I když si na astronomické částky přijde „pouze“ 4 tisíce funkcionářů, ani ostatní se nemají vůbec špatně. K velmi dobré životní úrovni jim napomáhají také velké daňové úlevy. Tito úředníci neodvádějí daně státu, ze kterého pochází, ale přímo Evropské unii. A jaká je v tom výhoda? Jasná! Tyto daně jsou totiž velmi příznivější, rozumějte velmi nižší. Jednotlivé platy mohou být navíc velmi zavádějící. Připočítat se k nim totiž musejí ještě náhrady, na které mají úředníci nárok. 

 

Pro představu např. odvody na sociální pojištění činí pouhých 13% základního platu, což je mnohem nižší procento než ve většině zemí. 

Tajit nebo uveřejnit?

Tyto částky sice pronikly na veřejnost, ale jinak se Evropská unie urputně brání tyto čísla zveřejňovat. Běžný občan se tedy může podívat pouze na jednotlivá platová rozdělení, ale nic víc. Proč? Údajně dle nedostatku času. EU prostě nemá čas odpovídat zvídavým novinářům na otázky ohledně jejich platů.

 

Stále více a více se ale množí námitky proti utajování platů úředníků. Na jedné straně stojí argumenty pro uchování soukromí jednotlivých úředníků. Na druhé straně zase to, že lidé by měli vědět, kolik tito úředníci pobírají, když jsou placeni z daní, tedy z peněz daňových poplatníků.

 

 

A světe div se, i na těchto místech dochází ke stávkám proti snížení platu. Nu což, jak je člověk jednou u koryta, těžko se od něj odchází. 

 

 

Autor: Huňová