Krajina, o které se říká: "Cesta zde může být cíl"... Krajina tak kontrastní, čistá, fascinující a klidná. Krajina ohně a ledu. Velryby, arktické lišky, gejzíry, ledovce, sopky, fjordy, horké prameny... Tohle vše je ISLAND.

 


A my jsem našli člověka, který si tuhle krajinu zamiloval, žije a pracuje tam už víc jak 7 let. A rozhodně zatím nepřemýšlí o návratu zpátky domů :-)


1. Romane, co Tě vedlo na Island?

Původně jsem chtěl jenom navštívit kamaráda a pobýt nějaký čas na ostrově. Nápad najít si na Islandu práci mi vrtal v hlavě už před tím, ale nebyl jsem si 100 % jist, jestli to vůbec zvládnu. Mnoho jsem toho o krajině nevěděl, jenom takové obecné informace: Björk, sopky, chladno, a že se tam v 80. létech potkali Reagan a Gorbačov :-). A kromě toho v době, kdy jsem tam přišel, začala na Islandu ekonomická krize.

2. Nakonec jsi tam ale začal i pracovat, bylo těžké na Islandu sehnat práci? Nebo ti dopomohla agentura? A co jsi konkrétně dělal a co děláš teď?

Práci jsem hledal 2 měsíce a nehledal jsem přes agenturu. Ale vím, že v současnosti je mnoho agentur, které shánějí hlavně brigády pro studenty a mladé v této zemi. Na facebooku je vytvořená skupina: Češi a Slováci na Islandu, kde se můžou lidi dozvědět spoustu informací o krajině i o práci tam. Mně při hledání práce všechno zkomplikovala ekonomická krize. Situace se teď trochu zlepšila, ale v Reykjavíku to pořád není jednoduché. Zájemců je mnoho, lidé by se tu chtěli i zdržet, ale bez práce je to tu kvůli vysokým cenám náročné i pro lidi z ekonomicky vyspělejších krajin. Já už jsem měl i zabookovanou zpáteční letenku, sbalené věci, když se mi ozval člověk, kterému jsem před tím ohledně shánění práce telefonoval. Měl zájem mě zaměstnat. V té chvíli jsem ale vůbec neměl představu, kam pojedu a o co půjde. No chtěli mne, takže jsem neváhal, hlavně že můžu na Islandu ještě zůstat. Nakonec se z toho vyklubala práce na rybářské lodi na Západních Fjordech. Sehnal jsem ubytování v malé vesničce a bydlím tady dodnes. Umím si i představit, že tu i dožiji.

 
V současnosti pracuji v továrně, kde se zpracovává kalcium z mořských řas. Pracujeme v nepřetržitém provozu 4 skupiny. Ale v rámci měsíce mi to vychází tak, že mám celý jeden týden volný. Náplní naší práce je dohlížet na proces sušení, mletí, balení a nakládky na lodě, a taky běžná údržba. Já mám teď na starosti proces sušení, pracujeme ve dvou lidech a s jedním mistrem, nic stresujícího.

 

Koupání

3. Jak probíhal pracovní pohovor do téhle továrny?

Byl to jenom rozhovor se šéfem, zajímá je, odkud jste, jak dlouho žijete na Islandu, jaké máte dovednosti a taky reference z předešlého zaměstnání. Je opravdu hodně rozhodující, co o vás "exšéf" řekne. 

4. Jaký je průměrný plat na Islandu a jak jsi s platem spokojen ty?

Průměrný plat se zde pohybuje kolem 2 000 euro / měsíc v čistém (dle současného kurzu 56 000 Kč). A já si nemůžu stěžovat. Bydlím na vesnici a není tu tak drahé ubytování jako v Reykjavíku. Na druhou stranu jsou tady dražší potraviny než v hlavním městě. Hlavně kvůli dopravě a vzdálenostem. 

 

Polární záře

5. Co všechno jsi si musel vyřídit, aby si tam mohl zůstat a pracovat?

Před cestou jsem toho moc nevyřizoval. Mnoho lidí o tom neví, ale i když Island není členská zem EU, má stejnou legislativu v souvislosti s prací/přestěhováním. Dokonce je v Shangenu. Je potřeba si jenom vybavit osobní číslo (kennitala), bez něho se nedá ani otevřít si účet v islandské bance. Tohle vše ale může vyřídit i samotný zaměstnavatel. Takže v podstatě pro práci tam nemusíte vyřizovat nic  :-)

 

6. Kolik je na ostrově přistěhovalců?

Jako příklad uvedu, že je na 320 tisíc ostrovanů 14 tisíc Poláků. V menším jsou zde zastoupeny národnosti jako Litva, Dánsko, Thajsko, Norsko, Německo. Čechů a Slováků je tu pár stovek. 

 

Cesta autem

7. Na jaké úrovni ovládáš po 7 letech islandštinu? Je to těžký jazyk? Jak jsi komunikoval v začátcích?

S islandským jazykem mají problém i Noři a to je islandština v podstatě stará norština. Díky izolaci se zachovala ve své středověké formě. Snažím se ji učit i dost rozumím, ale ještě pořád nejsem úplně spokojen. Na druhou stranu, když už cizinec islandštinu používá, domácí jsou hodně nadšení. Ze začátku, ale v podstatě ještě pořád, je můj dorozumívací jazyk angličtina. A nemám tu absolutní problém, protože od  malých dětí až po důchodce jí tady rozumí všichni a většina ji ovládá na vysoké úrovni.

8. V čem je Island jiný ve srovnání s Českou republikou po stránce pracovní i po stránce života, lidí? Aneb jmenuj plusy a mínusy.

První, čeho si člověk všimne, je klid. Nikdo se tu nehoní, nestresuje. Když už uvíznete někde ve frontě, v zácpě, je to bez remcání... Čas tu plyne nějak pomaleji. Když jsem se ale živil rybolovem, byly to fofry, při rybách to ale jinak ani nejde. V mé současné práci mám zas někdy pocit, že domorodci jsou horší jak Mexičané v době siesty :-)


Další rozdíl je v prostředí, pocit prostoru je zde neskutečný. Díky poloze Islandu je rozdíl i v ročních obdobích. Je zde prakticky jenom dlouhá zima a krátce léto, podzim a jaro téměř nepostřehnete. Přes zimu jsou dny hrozně krátké a skoro pořád je tady tma. V létě pak má nezvyknutý člověk problém se vyspat kvůli světlu. Lidé vám na začátku přijdou chladní a odměření, přes to všechno ale vstřícní a ochotní pomoct. Po čase, když si zvyknou, je toho "chladu" pořád míň a míň... Až najednou zjistíte, že jsou lidé nakonec víc lidští než u nás. Věci tu víc fungují, či už na úřadech, nebo zimní údržba cest a také ty každodenní záležitosti, na které musíme u nás ještě dozrát.

 

Když mi tu něco chybí, jsou to lesy. Les musíte hledat, viděl jsem ho prakticky jenom v Akureyri. A ještě mi tu chybí pořádné čepované pivo s čepičkou. Pivo zde není vůbec špatné, ale všude vám načepují do plna, totálně bez pěny. A to se mi stalo i v baru, kde měli originál sklenici Budvar s ryskou. Takže pivo mělo 2 cm nad míru, při ceně 5 euro to ovšem byla slabá útěcha :-).

 

Jezero

9. Hrozí na Islandu člověku nějaké nebezpečí, se kterým se u nás běžně nepotkáváme?

Asi jediné nebezpečenství je příroda a počasí, ale jen pokud se člověk chová bez respektu. Bývají tady zemětřesení, v neposlední řadě sopky. Ale varovný systém a vynikající síť záchranářů je na špičkové úrovni, také i uvědomělost obyvatelstva. Přes zimu hodně padají laviny, hlavně v oblasti fjordů, kde žiji i já. V 90. letech se tu stala tragická událost, když lavina zasypala část jedné vesnice a zahynulo kolem 15 lidí. Od té doby Island investoval dost peněz na protilavinových bariér, takže i toto nebezpečí bylo výrazně eliminováno.

10. Vystihni Island třemi slovy.

Vzdálený, chladný, nádherný...

11. Zkus nám zanechat nějaký pěkný vzkaz v islandštině :-)

Eg óska ykkur góðs gengis og góða ferð (Přeji Vám hodně štěstí a šťastnou cestu)

 

Krajina