Slýcháte často, že je česká ekonomika v recesi? Máte strach o své finanční zázemí? Pracovní trhy toho dnes nabízejí daleko více, než si dokážete představit.  Možnou odpovědí na váš pracovní problém je EURES, jeden z nespolehlivějších poskytovatelů brigád v Evropě.


EURES nabízí služby zaměstnancům v rámci Evropského hospodářského prostoru. Cílem je, aby co možná největší počet lidí našel vyhovující zaměstnání – EURES tedy slouží jak samotným zaměstnancům, tak zaměstnavatelům, kteří potřebují kvalitní pracovní sílu. Nejprve poskytne jednoduchá zadání a poté mohou uchazeči snadno hledat v okruzích dle kvalifikace nebo regionu. Do tohoto systému pracovní integrace patří členské státy Evropské Unie a Švýcarsko.

Nabídka brigád je velmi široká. Mezi nejčastější položky patří sběr ovoce, zeleniny, práce v pekárně, supermarketu, sběr míčků na tenisovém nebo fotbalovém hřišti, natěračské práce, automechanika, au pair, hlídání objektů, uklízení domácností, čištění nádobí, práce se dřevem, na stavbách, prodej reklamních předmětů, obsluha na čerpacích stanicích, v restauračních zařízeních, práce s počítačem atd.

 

EURES poskytuje krom nabídky pracovních příležitostí také portálové poradenství. Osobní poradci si jsou schopni omluvit s účastníkem schůzku. Jsou to kvalifikovaní profesionálové, takže se zájemce o práci nemusí bát, že jeho informovanost bude malá. Avšak postupy jsou stejné jako u klasického zaměstnání. Nejlepší je představit svůj vlastní profil ve stručném životopisu. Kladem je také znalost angličtiny (nemusí se však jednat pouze o ni – čím více řečí je schopen uchazeč aplikovat při práci, tím má snadnější pozici u přijímacího řízení nebo u kariérního postupu).  Pomoct uchazeči může nejen prezentace, ale i Europass. Ten je uplatňován jako celoevropský životopis.