Ti, kdo si mysleli, že v případě Brexitu dojde ihned k uzavření hranic pro občany EU, kteří mají zájem ve Spojeném království studovat či pracovat, museli a musí být ze současného vývoje zklamaní.


Brexit, jenž se konal dne 23.6.2016, sice vedl k odchodu řady politiků, ale nová politická reprezentace prozatím popravdě neví, jak s novou situací naložit.

 

Velmi pravděpodobně je tak před námi období několika let, kdy budeme svědky spíše kosmetických změn v možnostech studia či práce ve Velké Británii pro občany ze zemí evropské sedmadvacítky.

PROČ VÁM TO PÍŠU?

Znám dobře českou mentalitu, která vidí věci spíše v tom negativním světle a nedá mi to, než nenapsat něco o tom, jaká je současná realita…

 

Míša Čmelíková s Danem Krobotem a jejich wimbledonská selfie

 

Míša Čmelíková s Danem Krobotem a jejich wimbledonská selfie.

POVOLENÍ K PRÁCI

Po příletu/příjezdu do Velké Británie projdete imigrační kontrolou a v případě zájmu o práci, si požádáte o pracovní číslo, tzv. NationalInsuranceNumber (NIN). Toto číslo potřebujete pro legální práci ve Velké Británii. Nejprve jim zavoláte na linku, za pár dnů absolvujete osobní schůzku a pak za zhruba týden poštou toto číslo od úřadu dorazí.

 

Na každý šálek píše Anna Havelková přesnou objednávku

 

Na každý šálek píše Anna Havelková přesnou objednávku.

 

CO NA BREXIT ŘÍKAJÍ ZAMĚSTNAVATELÉ?

Nadále můžete aplikovat sami na různé pracovní pozice podle vašich jazykových i jiných schopností. Zaměstnavatelé stále potřebují nové pracovníky, na tom Brexit nic nezměnil.

Jedinou odlišnost, kterou nyní pozorujeme, je fakt, že si začínají zaměstnavatele více cenit pracovníků, kteří chtějí v UK pracovat dlouhodobě, protože popravdě ani oni netuší, jak dopadne budoucí vývoj.

 

Monika Latýnová si užívá sluníčka při odpoledním pikniku

 

Monika Latýnová si užívá sluníčka při odpoledním pikniku.

 

JAK TO VÍM?

V Británii jsem poměrně často a vycházím z informací, které mám od zaměstnavatelů samotných. Brexit tak paradoxně může pomoci zlepšit pracovní a platové podmínky statitisíce občanů EU, kteří na ostrovech pracují a na nichž je celá britská ekonomika bytostně závislá.

 

Katka Červíková a Petra Figlovská na Wimledonu potkaly Jirku Veselého

 

Katka Červíková a Petra Figlovská na Wimledonu potkaly Jirku Veselého.

 

JE NYNÍ VHODNÁ DOBA NA VYCESTOVÁNÍ?

Britská libra oslabila vlivem Brexitu a tak přijde “výlet za prací“ do Velké Británie levněji. To se týká i ubytování, dopravy a dalších nákladů pobytu. Banky se více ptají na to, proč si u nich jako cizinci chcete otevřít účet, ale tak tomu bylo i v minulých letech. Takže pokud chcete pracovat v zahraničí, stále je pro Čechy naprostou jedničkou Velká Británie. A my pevně věříme, že si tam i vy najdete zajímavou práci :-).

 

Londýn je plný cyklistů a město samo kola dokonce půjčuje

 

Londýn je plný cyklistů a město samo kola dokonce půjčuje.

 

EXISTUJE NĚJAKÝ PRACOVNÍ PROGRAM V BRITÁNII?

Pokud chcete do Británie přicestovat krátkodobě za brigádou či dlouhodobě za prací, pak se podívejte na pracovní program naší agentury v Londýně, který již přivítal od roku 2015 stovky zájemců o práci. Ostatně fotografie některých účastníků našeho programu doprovází tento článek. Já vám všem budu přát, ať máte možnost obohatit svůj život o možnost pracovat v zahraničí, zlepšit své znalosti cizího jazyka a najít přátele z celého světa, díky nimž už váš život nikdy nebude stejný :-).

 

Adamovi Sládkovi (ten vpravo) přijel do Londýna kamarád a tak selfie s jehlou Shard byla nutností

 

Adamovi Sládkovi (ten vpravo) přijel do Londýna kamarád a tak selfie s jehlou Shard bylo nutností.

 

 

 

PS: všechny fotografie doprovázející tento text vznikly až po Brexitu a poslali nám je účastníci našeho pracovního programu.

 


Ing. Přemysl Piskač
Majitel agentury Czech-us

premysl.piskac@czech-us.cz