Austrálie je snem nejen mnoha cestovatelů. Do Austrálie se zamilovala i česká studentka Michaela ze Zlína, která se rozhodla začít studovat angličtinu právě v Austrálii. Již přes rok pobývá v Sydney, kde sbírá nejrůznější zážitky.


Co tě vedlo vycestovat do Austrálie?

Rozhodovali jsme se mezi více zeměmi a Austrálie se nakonec vzhledem k dostupnosti víz zdála jako nejlepší řešení. Hlavně jsem ale chtěla do anglicky mluvící země, kde se budu potkávat dennodenně s rodilými mluvčími, a dostane se mi větší šance na zlepšení jazyka.

Absolvovala jsi několik kurzů angličtiny, měla jsi je všechny zařízené dopředu?

Ano, průběh studia jsme naplánovali ještě před odletem, takže jsem přesně věděla, co mě čeká. Absolvovala jsem kurzy angličtiny, které mě připravovaly na Cambridge certifikát.

Práci a ubytování sis taky sháněla dopředu?

V podstatě se vším nám pomohla agentura Studyline. Od naplánování školy přes víza až po počáteční ubytování. Domluvené jsme měli bydlení 4 týdny a poté jsme se stěhovali do bytu, který jsme si už našli sami dle našich potřeb. S prací se to liší, protože tu ti nikdo dopředu v Austrálii nenabídne. Práci jsme začali hledat až po příjezdu do Sydney.

 

Určitě jsi musela už dopředu něco platit.  Je to tak?

Samozřejmě. Dopředu jsme platili školné, letenky, ubytování na 4 týdny, víza a nějaké kapesné do začátku. Není ale nutné platit celé školné najednou. V případě, že se s danou školou domluvíš, není problém jim platit třeba čtvrtročně. 

Co všechno jsi tedy musela před odjezdem zařizovat?

V podstatě se jednalo jen o pár schůzek s agenturou a dokládání potřebných papírů. Veškeré zařizování převzala agentura. 

Bylo něco, co tě po příjezdu překvapilo?

Asi úplně všechno. Na každém rohu je tu něco, co překvapí, zaujme, nadchne, vyděsí. Je to jiná země, jiné zvyky. Obzvlášť Sydney je multikulturní město, takže tady opravdu potkáš od každého národu trošku a naopak Australana výjimečně. 

Bydlíš přímo v Sydney, jaké jsou tam ceny? Dá se to zvládnout?

No tak levné to tady není, ale pokud pracuješ, tak se to dá. Největším nákladem je nájem a cestovné. Dobré jídlo se dá pořídit i levně. Ze začátku to ale byl hrozný šok. Při přepočítávání na české koruny se mi točily panenky. 

Jací jsou místní lidé?

Jak už jsem říkala, je tu mix všech národností z celého světa. Pokud mám ale říct, jak působí jako celek, tak spokojeně a přátelsky. Jsou milí a snaží se pomoct. Pokud pomůžeš starší paní s taškou, tak ti ostatní děkují, že jí pomáháš, že jsi dobrý člověk. Lidi tady hodně komunikují, i když se přímo neznají. Jen tak pro dobrou náladu prohodí pár slov s někým na ulici. 

Co se ti na Austrálii nejvíce líbí?

Tak jednoznačně počasí, pláže a jak si lidi užívají života. 

Už jsi v Austrálii rok, co máš do budoucna v plánu?

Ačkoli je Austrálie krásná země a moc si to tu užívám, miluju Česko a určitě se vrátím zpět domů. Čeká mě ještě dokončit studium a pak kdo ví… 

Doporučila bys takový pobyt ostatním?

Určitě ano. Není to procházka růžovým sadem, ale stojí to za to. Člověk musí makat a lítat sem a tam, ale dá mu to do života víc, než by sám čekal. 

Máš nějakou zajímavou historku? :-)

Pro mě nezapomenutelný 1.leden 2013 oslavy Nového roku, kdy na Bondi Beach bylo přes 40 000 lidí a já se snažila ochladit v moři, když se najednou rozhoukaly sirény a během 10 sekund bylo moře liduprázdné a všichni napjatě čekali, kde se vynoří velký bílý. A on tam fakt byl.

Nebo mě pobavilo jak v půlce „australské zimy“ připlula velryba na Bondi Beach mezi surfaře a jednoho z nich vyhodila z prkna ploutví takovou silou, že ho omráčila a musel být odvezen do nemocnice.

 

 

Autor: Huňová